NN ը/կ |
Մշակվող ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթի անվանումը |
Ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթի մշակման նպատակը |
Պատասխանատու կատարող իրավասու մարմինը |
Հաստատման ժամկետը |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Բաժին 1. Տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջների կատարումն ապահովող ստանդարտները |
1.1. |
Անվտանգություն. Երեխաների անվտանգության վերաբերյալ ուղեցույց ՀՍՏ ԻՍՕ/ԻԷԿ 50 մշակում |
ԻՍՕ/ԻԷԿ 50 միջազգային ուղեցույցին համապատասխան` տարբեր տարիքային խմբերի երեխաների անվտանգության վերաբերյալ ուղեցույցի մշակում` ՀՀ կառավարության 2004 թ. նոյեմբերի 11-ի N 1551-Ն որոշմամբ հաստատված խաղալիքների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
դեկտեմբերի 2-րդ տասնօրյակ |
1.2. |
Լվացող միջոցներ. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ ՀՍՏ մշակում |
լվացող միջոցների վերաբերյալ տեխնիկական պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2004 թ. դեկտեմբերի 16-ի N 1795-Ն որոշմամբ հաստատված մակերևութաակտիվ միջոցների և մակերևութաակտիվ նյութեր պարունակող լվացող ու մաքրող միջոցների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
1.3. |
Իրեր պլաստմասսայե. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ ՀՍՏ 124-96 վերամշակում |
պլաստմասսայե իրերի վերաբերյալ տեխնիկական պահանջների վերանայում` ՀՀ կառավարության 2005 թ. մայիսի 25-ի N 679-Ն որոշմամբ հաստատված սննդամթերքի հետ շփվող պոլիմերային և այդ հիմքով պլաստմասսայե րտադրանքների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին համապատասխանեցում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
նոյեմբերի 2-րդ տասնօրյակ |
1.4. |
Ցորենի ալյուր. Ընդհանուր տեխնիկական պահանջներ ՀՍՏ մշակում |
CODEX-STAN 152-1985 ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` ցորենի ալյուրին ներկայացվող տեխնիկական պահանջների սահմանում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
սեպտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.5. |
Հացաբուլկեղեն ցորենի ալյուրից. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ ՀՍՏ 44-94 վերամշակում |
ցորենի ալյուրից հացաբուլկեղենային արտադրանքին ներկայացվող տեխնիկական պահանջների սահմանում` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
դեկտեմբերի 2-րդ տասնօրյակ |
1.6. |
Կենդանական ճարպեր. Ընդհանուր տեխնիկական պահանջներ ՀՍՏ մշակում |
CODEX-STAN 211-1999 ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` կենդանական ճարպերին ներկայացվող տեխնիկական պահանջների սահմանում` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
1.7. |
Բուսական յուղեր. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ ՀՍՏ մշակում |
CODEX-STAN 210-1999 ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` բուսական յուղերին ներկայացվող տեխնիկական պահանջների սահմանում` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
սեպտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.8. |
Ջեմեր և դոնդողակներ. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ ՀՍՏ մշակում |
CODEX-STAN 79-1981 ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` ջեմերին ներկայացվող տեխնիկական պահանջների սահմանում` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հոկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.9. |
Գինիներ, գինենյութեր, կոնյակներ, կոնյակի սպիրտներ, պտղահատապտղային սպիրտացված հյութեր. Էթիլ սպիրտի որոշման մեթոդներ ՀՍՏ մշակում |
գինիների, գինենյութերի, կոնյակների, կոնյակի սպիրտների, պտղահատապտղային սպիրտացված հյութերի մեջ էթիլ սպիրտի որոշման մեթոդների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. մայիսի 26-ի N 954-Ն որոշմամբ հաստատված հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 2-րդ տասնօրյակ |
1.10. |
Ալկոհոլային արտադրանք և հումք` դրա արտադրման համար: Տիտրվող թթուների զանգվածային խտության որոշման մեթոդներ ՀՍՏ մշակում |
Եվրամիության 2676/90/EEC կանոնակարգի հիման վրա ալկոհոլային արտադրանքում և դրա արտադրման հումքում գինիների, գինենյութերի տիտրվող թթուների զանգվածային խտության որոշման մեթոդների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. մայիսի 26-ի N 954-Ն որոշմամբ հաստատված հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 2-րդ տասնօրյակ |
1.11. |
Ալկոհոլային արտադրանք և հումք` դրա արտադրման համար. Ազատ և ընդհանուր ծծմբի դիօքսիդի զանգվածային խտության որոշման մեթոդ ՀՍՏ մշակում |
Եվրամիության 2676/90/EEC կանոնակարգի հիման վրա ալկոհոլային արտադրանքի և հումքի, դրա արտադրման համար ազատ և ընդհանուր ծծմբի դիօքսիդի զանգվածային խտության որոշման մեթոդի սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. մայիսի 26-ի N 954-Ն որոշմամբ հաստատված հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
1.12. |
Սննդամթերքի անվտանգության կառավարման համակարգ. Կիրառման ուղեցույց ՀՍՏ ԻՍՕ 22004 մշակում |
ՀՀ կազմակերպություններում սննդամթերքի անվտանգության կառավարման համակարգերի ներդրման նպատակով հանձնարարականների մշակում` «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքով սահմանված պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
դեկտեմբերի 2-րդ տասնօրյակ |
1.13. |
Գարեջուր. Ածխածնի երկօքսիդի և կայունության որոշման մեթոդներ ՀՍՏ մշակում |
գարեջրում ածխածնի երկօքսիդի և կայունության որոշման մեթոդների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2007 թ. հունվարի 11-ի N 44-Ն որոշմամբ հաստատված գարեջրի և դրա արտադրության վերաբերյալ տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
մայիսի 3-րդ տասնօրյակ |
1.14. |
Կերեր համակցված, հացահատիկ, դրա վերամշակման արտադրանք. Դեզօքսինիվալենոլի (վոմիտօքսին) որոշման մեթոդ ՀՍՏ մշակում |
համակցված կերերում, հացահատիկում, դրա վերամշակման արտադրանքում դեզօքսինիվալենոլի (վոմիտօքսին) որոշման մեթոդի սահմանում ՀՀ կառավարության 2007 թ. հունվարի 11-ի N 22-Ն որոշմամբ հաստատված հացահատիկին, դրա արտադրմանը, պահմանը, վերամշակմանը և օգտահանմանը ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 2-րդ տասնօրյակ |
1.15. |
Միս և մսամթերք. Քլորիդների զանգվածային մասի որոշում. Ֆոլգարդի մեթոդ ՀՍՏ ԻՍՕ 1841-1 մշակում |
ԻՍՕ 1841-1-96 միջազգային ստանդարտին համապատասխան` մսի և մսամթերքի մեջ քլորիդների զանգվածային մասի որոշման Ֆոլգարդի մեթոդի կիրառման ապահովման նպատակով ազգային ստանդարտի մշակում` ՀՀ կառավարության 2006 թ.հոկտեմբերի 19-ի N 1560-Ն որոշմամբ հաստատված մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
1.16. |
Միս և մսամթերք. Մանրէաբանական հետազոտությունների համար նմուշառման մեթոդներ ՀՍՏ ԻՍՕ 3100-2 մշակում |
ԻՍՕ 3100-2-88 միջազգային ստանդարտին համապատասխան` մսի և մսամթերքի մանրէաբանական հետազոտությունների համար նմուշառման մեթոդների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. հոկտեմբերի 19-ի N 1560-Ն որոշմամբ հաստատված մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարություն |
սեպտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.17. |
Միս. Բակտերիաբանական հետազոտման մեթոդներ ՀՍՏ մշակում |
մսի բակտերիաբանական հետազոտման մեթոդների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. հոկտեմբերի 19-ի N 1560-Ն որոշմամբ հաստատված մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարություն |
դեկտեմբերի 2-րդ տասնօրյակ |
1.18. |
Միս և մսամթերք. Նիտրիտների որոշման մեթոդները ՀՍՏ ԻՍՕ 2918 մշակում |
ԻՍՕ 2918-75 միջազգային ստանդարտին համապատասխան` մսի և մսամթերքի մեջ նիտրիտների որոշման մեթոդների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. հոկտեմբերի 19-ի N 1560-Ն որոշմամբ հաստատված մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարություն |
նոյեմբերի 2-րդ տասնօրյակ |
1.19. |
(կետն ուժը կորցրել է 13.12.07 N 1453-Ն) |
1.20. |
Միս և մսամթերք. Օսլայի որոշման մեթոդը ՀՍՏ մշակում |
մսի և մսամթերքի մեջ օսլայի որոշման մեթոդի սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. հոկտեմբերի 19-ի N 1560-Ն որոշմամբ հաստատված մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարություն |
հունիսի 2-րդ տասնօրյակ |
1.21. |
Թռչնի միս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնի. Նմուշառում և նախապատրաստում` մանրէաբանական հետազոտությունների համար ՀՍՏ մշակում |
թռչնի մսի, ենթամթերքի և թռչնի մսի կիսաֆաբրիկատների նմուշառման և մանրէաբանական հետազոտությունների համար նախապատրաստման մեթոդի սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. հոկտեմբերի 19-ի N 1560-Ն որոշմամբ հաստատված մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարություն |
դեկտեմբերի 2-րդ տասնօրյակ |
1.22. |
Կանաչ սուրճ պարկերով. Նմուշառում ՀՍՏ ԻՍՕ մշակում |
պարկերից կանաչ սուրճի նմուշառման մեթոդի սահմանում` ԻՍՕ 4072-82 միջազգային ստանդարտի հիման վրա |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
օգոստոսի 2-րդ տասնօրյակ |
1.23. |
Սննդամթերքի հետ շփվող խեցեգործական, ապակե խեցեգործական արտադրանք և ապակե ամանեղեն. Կապարի և կադմիումի արտազատում. Մաս I. Փորձարկման մեթոդներ ՀՍՏ ԻՍՕ 6486.1 մշակում |
ԻՍՕ 6486.1-1999 միջազգային ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` սննդամթերքի հետ շփվող խեցեգործական արտադրանքում, ապակե խեցեգործական արտադրանքում և ապակե ճաշի արտադրանքում կապարի և կադմիումի արտազատման նորմերի որոշման մեթոդի սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. նոյեմբերի 16-ի N 1750-Ն որոշմամբ հաստատված խեցեգործական ամանեղենի վերաբերյալ տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
մարտի 3-րդ տասնօրյակ |
1.24. |
Ավտոմոբիլային տրանսպորտային միջոցներում որպես շարժիչային վառելիք օգտագործվելու համար սեղմված բնական գազի բարձր ճնշման բալոններ. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ ՀՍՏ մշակում |
ավտոմոբիլային տրանսպորտային միջոցներում որպես շարժիչային վառելիք օգտագործվող սեղմված բնական գազի համար նախատեսված բարձր ճնշման բալոններին ներկայացվող տեխնիկական պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2005 թ. սեպտեմբերի 28-ի N 2388-Ն որոշմամբ հաստատված` սեղմված բնական կամ հեղուկացված նավթային գազով աշխատելու համար ավտոտրանսպորտային միջոցների վերասարքավորման տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.25. |
Կենցաղային քիմիայի ապրանքներ. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ ՀՍՏ մշակում |
կենցաղային քիմիայի ապրանքների վերաբերյալ տեխնիկական պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2004 թ. դեկտեմբերի 16-ի N 1795-Ն որոշմամբ հաստատված մակերևութաակտիվ միջոցների և մակերևութաակտիվ նյութեր պարունակող լվացող ու մաքրող միջոցների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումը մաքրող միջոցների մասով ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
սեպտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.26. |
Դիզելային վառելիք.Տեխնիկական պայմաններ ՀՍՏ ԵՆ 590 մշակում |
Եվրամիության ԵՆ 590:2004 ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` դիզելային վառելիքին ներկայացվող պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2004 թ. նոյեմբերի 11-ի N 1592-Ն որոշմամբ հաստատված ներքին այրման շարժիչային վառելիքների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.27. |
Բռնկման ջերմաստիճանի որոշում. Հավասարակշիռ պայմաններում փակ հալքանոթի կիրառման մեթոդ ՀՍՏ ԻՍՕ 1523 մշակում |
ԻՍՕ 1523-2002 միջազգային ստանդարտին համապատասխան` լաքերի, ներկերի, թաղանթագոյացնող նյութերի լուծիչների, նավթամթերքի և համանման նյութերի բռնկման ջերմաստիճանի որոշմամբ հավասարակշիռ պայմաններում փակ հալքանոթի կիրառման մեթոդի սահմանում` ՀՀ կառավարության 2004 թ. նոյեմբերի 18-ի N 1647-Ն որոշմամբ հաստատված սինթետիկ հումքով լաքերի և ներկերի տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
սեպտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.28. |
Բետոնի նախալարման համար պողպատ. Մաս 1. Ընդհանուր պահանջներ ՀՍՏ ԻՍՕ 6934-1 մշակում |
ԻՍՕ 6934-1 միջազգային ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` բետոնի համար նախատեսված պողպատին ներկայացվող ընդհանուր պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. փետրվարի 2-ի N 179-Ն որոշմամբ հաստատված բետոնի ամրանավորման համար օգտագործվող պողպատե արտադրանքներին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ քաղաքաշինության նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.29. |
Բետոնի նախալարման համար պողպատ. Մաս 2. Սառնաձգած մետաղալար ՀՍՏ ԻՍՕ 6934-2 մշակում |
ԻՍՕ 6934-2 միջազգային ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` պողպատե սառնաձգված մետաղալարին ներկայացվող պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. փետրվարի 2-ի N 179-Ն որոշմամբ հաստատված բետոնի ամրանավորման համար օգտագործվող պողպատե արտադրանքներին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ քաղաքաշինության նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.30. |
Բետոնի նախալարման համար պողպատ. Մաս 3. Մխված և մխամեղմած մետաղալար ՀՍՏ ԻՍՕ 6934-3 մշակում |
ԻՍՕ 6934-3 միջազգային ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` պողպատե մխված և մխամեղմած մետաղալարին ներկայացվող պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. փետրվարի 2-ի N 179-Ն որոշմամբ հաստատված բետոնի ամրանավորման համար օգտագործվող պողպատե արտադրանքներին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ քաղաքաշինության նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.31. |
Բետոնի նախալարման համար պողպատ. Մաս 4. Ճոպան ՀՍՏ ԻՍՕ 6934-4 մշակում |
ԻՍՕ 6394-4 միջազգային ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` պողպատե ճոպաններին ներկայացվող պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. փետրվարի 2-ի N 179-Ն որոշմամբ հաստատված բետոնի ամրանավորման համար օգտագործվող պողպատե արտադրանքներին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ քաղաքաշինության նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.32. |
Բետոնի նախալարման համար պողպատ. Մաս 5. Շիկագլոցված պողպատե ձողեր հետագայում մշակված կամ առանց դրա ՀՍՏ ԻՍՕ 6934-5 մշակում |
ԻՍՕ 6394-5 միջազգային ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` պողպատե շիկագլոցված պողպատե ձողերին ներկայացվող պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. փետրվարի 2-ի N 179-Ն որոշմամբ հաստատված բետոնի ամրանավորման համար օգտագործվող պողպատե արտադրանքներին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ քաղաքաշինության նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.33. |
Բետոնի նախալարման համար պողպատ. Մաս 2. Պարբերական տրամատով ամրանաձողեր ՀՍՏ ԻՍՕ 6935-2 մշակում |
ԻՍՕ 6935-2 միջազգային ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` պողպատե պարբերական տրամատով ամրանաձողերին ներկայացվող պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. փետրվարի 2-ի N 179-Ն որոշմամբ հաստատված բետոնի ամրանավորման համար օգտագործվող պողպատե արտադրանքներին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ քաղաքաշինության նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
1.34. |
Բետոնի ամրանավորման և ամրանային եռակցված հիմնակմախքների պատրաստման համար սառնաձգված պողպատե մետաղալար ՀՍՏ ԻՍՕ 10544 մշակում |
ՀՍՏ ԻՍՕ 10544 միջազգային ստանդարտի պահանջներին համապատասխան` ամրանային եռակցված հիմնակմախքների պատրաստման համար սառնաձգված պողպատե մետաղալարին ներկայացվող պահանջների սահմանում` ՀՀ կառավարության 2006 թ. փետրվարի 2-ի N 179-Ն որոշմամբ հաստատված բետոնի ամրանավորման համար օգտագործվող պողպատե արտադրանքներին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կատարումն ապահովելու համար |
ՀՀ քաղաքաշինության նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
Բաժին 2. Տերմինների և սահմանումների ստանդարտներ |
2.1. |
Սննդային հավելանյութեր. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
սննդային հավելանյութերի հասկացությունների սահմանում` միջազգային և տարածաշրջանային ստանդարտներին համապատասխան` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
2.2. |
Համաբուրավետիչ հավելումներ և սննդային բուրավետիչներ. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
համաբուրավետիչ հավելումների և սննդային բուրավետիչների հասկացությունների սահմանում` միջազգային և տարածաշրջանային ստանդարտներին համապատասխան` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
2.3. |
Սննդային ներկանյութեր. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
սննդային ներկանյութերի հասկացությունների սահմանում` միջազգային և տարածաշրջանային ստանդարտներին համապատասխան` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
2.4. |
Փաթեթվածք. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
ընդհանուր փաթեթավորման գործընթացում կիրառվող հասկացությունների սահմանում` միջազգային և տարածաշրջանային ստանդարտներին համապատասխան` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
մարտի 3-րդ տասնօրյակ |
2.5. |
Մսի արդյունաբերություն. Սննդամթերք. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
մսի արդյունաբերության ոլորտում սննդամթերքի արտադրման գործընթացներում կիրառվող հասկացությունների սահմանում` հաշվի առնելով ՀՀ կառավարության 2006 թ. հոկտեմբերի 19-ի N 1560-Ն որոշմամբ հաստատված մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգով նախատեսված հասկացությունները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
սեպտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
2.6. |
Լաքաներկային նյութերի անվտանգություն. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
լաքաներկային նյութերի հասկացությունների սահմանում` հաշվի առնելով ՀՀ կառավարության 2004 թ. նոյեմբերի18-ի N 1647-Ն որոշմամբ հաստատված սինթետիկ հիմքով լաքերի և ներկերի տեխնիկական կանոնակարգով նախատեսված հասկացությունները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
2.7. |
Ծխախոտ և ծխախոտային արտադրատեսակներ. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
ծխախոտի և ծխախոտի արտադրատեսակների հասկացությունների սահմանում` հաշվի առնելով ՀՀ կառավարության 2005 թ. ապրիլի 28-ի N 540-Ն որոշմամբ հաստատված ծխախոտի վերաբերյալ տեխնիկական կանոնակարգով նախատեսված հասկացությունները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
2.8. |
Զգայորոշական վերլուծություն. Բառարան ՀՍՏ ԻՍՕ 5492 մշակում |
ԻՍՕ 5492:1992 միջազգային ստանդարտին համապատասխան` արտադրանքի զգայորոշման ցուցանիշների գնահատման գործընթացում կիրառվող հասկացությունների սահմանում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հոկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
2.9. |
Արխիվային գործ և գործավարություն. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ 105-95 վերամշակում |
ազգային ստանդարտի վերանայում` «Արխիվային գործի մասին» ՀՀ օրենքի դրույթներին համապատասխան |
ՀՀ տարածքային կառավարման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
2.10. |
Ոչ ալկոհոլային և թույլ ալկոհոլային արտադրության արտադրանք. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
ոչ ալկոհոլային և թույլ ալկոհոլային արտադրության արտադրանքների հասկացությունների սահմանում` հաշվի առնելով «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի դրույթները |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
մարտի 3-րդ տասնօրյակ |
2.11. |
Մատենագրական գրառումներ. Օտարալեզու բառերի և բառակապակցությունների կրճատումը ՀՍՏ մշակում |
օտարալեզու բառերի և բառակապակցությունների կրճատման կանոնների սահմանում |
ՀՀ կրթության և գիտության նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
2.12. |
Հողմաէներգետիկա. Տերմիններ և սահմանումներ ՀՍՏ մշակում |
հողմաէներգետիկայի ոլորտի հասկացությունների սահմանում |
ՀՀ էներգետիկայի նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
Բաժին 3. Աշխատանքի անվտանգության կառավարման և էկոլոգիական կառավարման համակարգերը |
3.1. |
Աշխատանքի անվտանգության կառավարման համակարգեր. Պահանջներ և կիրառման ուղեցույց ՀՍՏ մշակում |
ՕՆ-ՍԱՍ 18001-99 միջազգային ստանդարտի հիման վրա կազմակերպությունում աշխատանքի անվտանգության պահպանության կառավարման գործընթացին ներկայացվող պահանջների սահմանում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
3.2. |
Էկոլոգիական կառավարում. Բառարան ՀՍՏ ԻՍՕ 14050 վերամշակում |
ԻՍՕ 14050-2002 գործող ստանդարտի պահանջներին ՀՍՏ ԻՍՕ 14050-2000 միջազգային ստանդարտի պահանջների համապատասխանեցում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
սեպտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
3.3. |
Էկոլոգիական կառավարման համակարգեր. Սկզբունքների, համակարգերի և ապահովման միջոցների վերաբերյալ ընդհանուր ղեկավար ցուցումներ ՀՍՏ ԻՍՕ 14004 մշակում |
ԻՍՕ 14004 միջազգային ստանդարտի ցուցումներին համապատասխան` էկոլոգիական կառավարման համակարգերում սկզբունքների, համակարգերի և ապահովման միջոցների գործառման վերաբերյալ ընդհանուր ղեկավար ցուցումների սահմանում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հունիսի 3-րդ տասնօրյակ |
Բաժին 4. Էներգետիկայի բնագավառի ստանդարտները |
4.1. |
Տեխնոլոգիական էներգետիկ համակարգերում արտադրանքի արտադրության և ծառայության մատուցման էներգատարության որոշման մեթոդիկա ՀՍՏ մշակում |
տեխնոլոգիական էներգետիկ համակարգերում արտադրանքի արտադրության և ծառայության մատուցման էներգատարության որոշման մեթոդիկայի որոշում |
ՀՀ էներգետիկայի նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
4.2. |
Հողմաէներգետիկական տեղակայանքներ. Ընդհանուր տեխնիկական պահանջներ ՀՍՏ մշակում |
հողմաէներգետիկական տեղակայանքների վերաբերյալ ընդհանուր տեխնիկական պահանջների սահմանում |
ՀՀ էներգետիկայի նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
4.3. |
Հողմաէներգետիկական տեղակայանքներ. Դասակարգում ՀՍՏ մշակում |
հողմաէներգետիկական տեղակայանքների դասակարգման մշակում |
ՀՀ էներգետիկայի նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
4.4. |
Էներգահամակարգերին փոքր էլեկտրակայանների միացման պայմանները ՀՍՏ մշակում |
էներգահամակարգերին փոքր էլեկտրակայանների միացման պայմանների սահմանում |
ՀՀ էներգետիկայի նախարարություն |
դեկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
Բաժին 5. Կոնստրուկտորական փաստաթղթերի միասնական համակարգը |
5.1. |
Կոնստրուկտորական փաստաթղթերի միասնական համակարգ. Էլեկտրոնային փաստաթղթեր. Ընդհանուր դրույթներ ՀՍՏ մշակում |
կոնստրուկտորական փաստաթղթերի Էլեկտրոնային տարբերակների վերաբերյալ դրույթների սահմանում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
օգոստոսի 3-րդ տասնօրյակ |
5.2. |
Կոնստրուկտորական փաստաթղթերի միասնական համակարգ. Արտադրատեսակի էլեկտրոնային մոդել. Ընդհանուր դրույթներ ՀՍՏ մշակում |
արտադրատեսակի էլեկտրոնային մոդելի նախագծման ընդհանուր դրույթների սահմանում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
օգոստոսի 3-րդ տասնօրյակ |
5.3. |
Կոնստրուկտորական փաստաթղթերի միասնական համակարգ. Արտադրատեսակների էլեկտրոնային կառուցվածք. Ընդհանուր դրույթներ ՀՍՏ մշակում |
արտադրատեսակների էլեկտրոնային կառուցվածքի վերաբերյալ ընդհանուր դրույթների սահմանում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
հոկտեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
5.4. |
Կոնստրուկտորական փաստաթղթերի միասնական համակարգ. Հիմնական մակագրություններ ՀՍՏ մշակում |
հիմնական մակագրությունների կատարման կանոնների սահմանում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
օգոստոսի 3-րդ տասնօրյակ |
Բաժին 6. Տեխնիկատնտեսական տեղեկատվության դասակարգման և կոդավորման համակարգը |
6.1. |
Տեխնիկատնտեսական և սոցիալական տեղեկատվության դասակարգման և կոդավորման միասնական համակարգ. Դասակարգիչների մշակման կարգը ՀՍՏ մշակում |
«Ստանդարտացման մասին» ՀՀ օրենքի դրույթներին համապատասխանեցման նպատակով ՀՍՏ 6.01.1-98, ՀՍՏ 6.01.2-98, ՀՍՏ 6.03.1.3-98, ՀՍՏ 6.01.4-98 ստանդարտների վերանայում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |
6.2. |
Վարչատարածքային բաժանման միավորների դասակարգիչ ՀԴ 003-2000 փոփոխության մշակում |
«Հայաստանի Հանրապետության վարչատարածքային բաժանման մասին» ՀՀ օրենքի դրույթներին դասակարգչի համապատասխանեցում |
ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարություն |
մարտի 3-րդ տասնօրյակ |
6.3. |
Զբաղմունքների ազգային դասակարգիչ. Մաս 2. «Աշխատողների և ծառայողների մասնագիտությունների դասակարգիչ. Զբաղմունքների որակական բնութագրեր» ՀԴ 008.2 մշակում |
միջազգային (ԻՍՕ) դասակարգչի կառուցվածքային և սկզբունքային պահանջների հիման վրա աշխատողների և ծառայողների մասնագիտությունների դասակարգում |
ՀՀ աշխատանքի և սոցիալական հարցերի նախարարություն |
նոյեմբերի 3-րդ տասնօրյակ |