ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
25 մայիսի 2017 թվականի N 576-Ն
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ 2013 ԹՎԱԿԱՆԻ ՓԵՏՐՎԱՐԻ 28-Ի N 338-Ն ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ԼՐԱՑՈՒՄՆԵՐ ԵՎ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2013 թվականի փետրվարի 28-ի «Հայաստանի Հանրապետության գյուղատնտեսության նախարարության սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայության կողմից իրականացվող ստուգումների ստուգաթերթերը հաստատելու մասին» N 338-Ն որոշման մեջ կատարել հետևյալ լրացումները և փոփոխությունը՝
1) որոշումը լրացնել NN 7, 8 և 9 հավելվածներով՝ համաձայն NN 1, 2 և 3 հավելվածների.
2) որոշման 1-ին կետում «NN 1, 2, 3, 4, 5 և 6» բառերը փոխարինել «NN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 և 9» բառերով:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:
| Հայաստանի Հանրապետության | Կ. Կարապետյան | 
| 
 2017 թ. մայիսի 31 Երևան | 
 
 | 
| Հավելված N 1 | 
| «Հավելված N 7 | 
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅՈՒՆ
Ս Տ ՈՒ Գ Ա Թ Ե Ր Թ N
ԱՆԱՍՆԱՊԱՀԱԿԱՆ ֆերմաների ՀԱՄԱՐ
(ՏԳՏԴ ԾԱԾԿԱԳԻՐ` 01.4)
(կիրառվում է պատշաճ հիգիենիկ ու արտադրական գործելակարգի և վտանգի վերլուծության ու հսկման կրիտիկական կետերի (ՎՎՀԿԿ) համակարգ չներդրած տնտեսավարող սուբյեկտների դեպքում)
____ ___________20 թ.
| ______________________________ (ստորաբաժանման անվանումը) | ___________ (գտնվելու վայրը) | ____________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | |||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
| Ստուգման սկիզբը՝ _______________ (տարեթիվը, ամիսը, ամսաթիվը) | ավարտը՝ ____________________________ (տարեթիվը, ամիսը, ամսաթիվը) | ||||||||||
| Ստուգման հիմքը` ____________________________________________________________ (ստուգման տարեկան ծրագիրը, դիմում-բողոքը և այլն) | |||||||||||
| ______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի անվանումը) |  | ||||||||||
| (ՀՎՀՀ) | |||||||||||
| _______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի գտնվելու վայրը, կոնտակտային տվյալները) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| _______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի ղեկավարի կամ լիազորված անձի ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| ______________________________________________ (ստուգվող օբյեկտի անվանումը, գտնվելու վայրը, կոնտակտային տվյալները) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| ______________________________________________ | ______________________________ | ||||||||||
| Ստուգման հրամանի համարը` ____________ ամսաթիվը` ____________________________ Ստուգման նպատակը (ընդգրկված հարցերի համարները)` _____________________________ | |||||||||||
| Տեղեկատվական բնույթի հարցեր | ||
| NN | Հարցը | Պատասխանը | 
| 1. | Տնտեսավարող սուբյեկտի կազմում գործող բոլոր առանձնացված ստորաբաժանումների անվանումները և գտնվելու վայրը (փոստային հասցեն), այդ թվում` հեռախոսահամարը և այլ կապի միջոցներ | |
| 2. | Տնտեսավարող սուբյեկտների կողմից գործունեությունն սկսելու տարեթիվը, ամիսը, ամսաթիվը | |
| 3. | Կենդանիների հետ շփում ունեցող աշխատող անձանց թիվը | |
| 4. | Գյուղատնտեսական կենդանիների, թռչունների թիվը (գլուխ, թև) | |
| 5. | Թողարկվող մթերքները՝ անվանացանկով (կաթ, միս, ձու) | |
| 6. | Նպատակային շուկան` ազգային, մարզային, տեղական շուկաներ (նշել, թե որ շուկայում է արտադրանքն իրացվում) | |
| Վերահսկողական բնույթի հարցեր | ||||||||
| NN | Հարցերը | Այո | Ոչ | Չ/Պ | Կշիռը | Ստուգման եղանակը | Նորմատիվ ակտի համարը | Մեկնա-բանու- | 
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 
| 1. | ԿԵՆԴԱՆԻՆԵՐԻ ԵՎ ԹՌՉՈՒՆՆԵՐԻ ԲՈՒԾՄԱՄԲ, ԱՆԱՍՆԱՊԱՀՈՒԹՅԱՄԲ ԶԲԱՂՎՈՂ ՏՆՏԵՍԱՎԱՐՈՂԻ ՊԱՐՏԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ | |||||||
| 1.1. | Անասնապահությամբ զբաղվող տնտեսավարողը պահում և վարում է գրանցամատյան՝ խոշոր եղջերավոր կենդանիների համար: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնա-բուժության մասին» ՀՀ օրենքի 21-րդ հոդվածի 1-ին մասի 4-րդ կետ | ||||
| 1.2. | Անասնապահությամբ զբաղվող տնտեսավարողը պահում և վարում է գրանցամատյան՝ մանր եղջերավոր կենդանիների համար: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնա-բուժության մասին» ՀՀ օրենքի 21-րդ հոդվածի 1-ին մասի 4-րդ կետ | ||||
| 1.3. | Անասնապահությամբ զբաղվող տնտեսավարողը պահում և վարում է գրանցամատյան՝ միասմբականի կենդանիների համար: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնա-բուժության մասին» ՀՀ օրենքի 21-րդ հոդվածի 1-ին մասի 4-րդ կետ | ||||
| 1.4. | Անասնապահությամբ զբաղվող տնտեսավարողը պահում և վարում է գրանցամատյան՝ խոզերի համար: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնա-բուժության մասին» ՀՀ օրենքի 21-րդ հոդվածի 1-ին մասի 4-րդ կետ | ||||
| 1.5. | Անասնապահությամբ զբաղվող տնտեսավարողը պահում և վարում է գրանցամատյան՝ թռչունների համար: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնա-բուժության մասին» ՀՀ օրենքի 21-րդ հոդվածի 1-ին մասի 4-րդ կետ | ||||
| 1.6. | Կենդանիների և թռչունների բուծմամբ, անասնապահությամբ զբաղվող տնտեսավարողն սպասարկող անասնաբույժին կամ անասնաբուժական ծառայությանը 3 օրվա ընթացքում տրամադրում է տեղեկատվություն նոր ձեռք բերված կենդանիների մասին: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնա-բուժության մասին» ՀՀ օրենքի 21-րդ հոդվածի 1-ին մասի 1-ին կետի «ա» ենթակետ | ||||
| 1.7. | Կենդանիների և թռչունների բուծմամբ, անասնապահությամբ զբաղվող տնտեսավարողն անասնապահական ֆերմայում կենդանիների, թռչունների շրջանում արձանագրված վարակիչ հիվանդությունների մասին ծանուցում է սպասարկող անասնաբուժական ծառայությանը կամ լիազոր մարմնին: | 4 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնա-բուժության | ||||
| 2. | ՀՈՒՄ ԿԱԹԻՆ ԵՎ ՍԵՐՈՒՑՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ | |||||||
| 2.1. | Հանձնողի մոտ կաթը (4±2)0 C ջերմաստիճանում պահվում է 24 ժամվանից ոչ ավելի` հաշվի առնելով տեղ հասցնելու ժամանակը: | 4 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. դեկտեմբերի 21-ի | ||||
| 3. | ԱՇԽԱՏՈՂՆԵՐԻ ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՆ | |||||||
| 3.1. | Սննդամթերքի հետ անմիջականորեն շփվող անձնակազմը ենթարկվել է նախնական և պարբերական բժշկական զննությունների և ունի սանիտարական գրքույկ: | 3 | փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2003 թ. մարտի 27-ի  | ||||
| 
 | »: | 
| Հայաստանի Հանրապետության | Վ. Ստեփանյան | 
| Հավելված N 2 | 
| «Հավելված N 8 | 
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅՈՒՆ
Ս Տ ՈՒ Գ Ա Թ Ե Ր Թ N
ՍՊԱՆԴԱՆՈՑՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ
(ՏԳՏԴ ԾԱԾԿԱԳԻՐ` 71.20.5)
(կիրառվում է պատշաճ հիգիենիկ ու արտադրական գործելակարգի և վտանգի վերլուծության ու հսկման կրիտիկական կետերի (ՎՎՀԿԿ) համակարգ չներդրած տնտեսավարող սուբյեկտների դեպքում)
___ ___________20 թ.
| ______________________________ (ստորաբաժանման անվանումը) | ___________ (գտնվելու վայրը) | ____________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | |||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
| Ստուգման սկիզբը՝ _______________ (տարեթիվը, ամիսը, ամսաթիվը) | ավարտը՝ ____________________________ (տարեթիվը, ամիսը, ամսաթիվը) | ||||||||||
| Ստուգման հիմքը` ____________________________________________________________ (ստուգման տարեկան ծրագիրը, դիմում-բողոքը և այլն) | |||||||||||
| ______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի անվանումը) |  | ||||||||||
| (ՀՎՀՀ) | |||||||||||
| _______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի գտնվելու վայրը, կոնտակտային տվյալները) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| _______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի ղեկավարի կամ լիազորված անձի ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| ______________________________________________ (ստուգվող օբյեկտի անվանումը, գտնվելու վայրը, կոնտակտային տվյալները) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| ______________________________________________ | ______________________________ | ||||||||||
| Ստուգման հրամանի համարը` ____________ ամսաթիվը` ____________________________ Ստուգման նպատակը (ընդգրկված հարցերի համարները)` _____________________________ __________________________________________________________________________ | |||||||||||
| Տեղեկատվական բնույթի հարցեր | ||
| NN | Հարցը | Պատասխանը | 
| 1. | Տնտեսավարող սուբյեկտի կազմում գործող բոլոր առանձնացված ստորաբաժանումների անվանումները և գտնվելու վայրը (փոստային հասցեն), այդ թվում` հեռախոսահամարը և այլ կապի միջոցներ | |
| 2. | Տնտեսավարող սուբյեկտների կողմից գործունեությունն սկսելու տարեթիվը, ամիսը, ամսաթիվը | |
| 3. | Կենդանիների և սննդամթերքի հետ շփում ունեցող աշխատող անձանց թիվը | |
| 4. | Սպանդանոցի արտադրական հզորությունը (հերթափոխի ընթացքում սպանդի ենթարկվող կենդանիների, թռչունների թիվը) | |
| 5. | Նպատակային շուկան` ազգային, մարզային, տեղական շուկաներ (նշել, թե որ շուկայում է արտադրանքն իրացվում) | |
| Վերահսկողական բնույթի հարցեր | ||||||||
| NN | Հարցերը | Այո | Ոչ | Չ/Պ | Կշիռը | Ստուգման եղանակը | Նորմատիվ ակտի համարը | Մեկնաբանու-թյուններ | 
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 
| 1. | ՆԱԽԱՍՊԱՆԴԱՅԻՆ ԶՆՆՈՒՄԸ ԵՎ ՍՊԱՆԴԻ ԻՐԱԿԱՆԱՑՈՒՄԸ | |||||||
| 1.1. | Սպանդի բերված կենդանիներն ունեն անասնաբուժական | 5 | փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ.  | ||||
| 1.2. | Սպանդանոցի անասնաբուժական ծառայության կողմից գրանցամատյանում գրանցվում են սպանդանոց բերված կենդանիների նախասպանդային զննման արդյունքները: | 3 | փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ.  | ||||
| 1.3. | Հպավարակային թոքաբորբով, տուբերկուլյոզով, բրուցելյոզով հիվանդ կամ դրական հակազդած, ինչպես նաև լեյկոզով, ձիերի վարակիչ սակավարյունությամբ, էնցեֆալոմիելիտով, խոզերի դասական ժանտախտով, թռչունների պաստերելոզով, ծաղիկ-դիֆթերիտով, լարինգոտրախեիտով, մարսողական համակարգի հիվանդություններով, թարախային բորբոքումներով, թարախային մեռուկացած վերքերով, կրծի բորբոքումով, մատղաշի պորտի և հոդերի բորբոքումով հիվանդ, խոտանված կենդանիները ենթարկվում են սանիտարական սպանդի: | 4 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2. | ՍՊԱՆԴԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄԸ ԵՎ ՏԵՂԱՓՈԽՈՒՄԸ | |||||||
| 2.1. | Սպանդանոցն ունի արտադրական կեղտաջրերի կենսաբանական մաքրման ապահովվածություն` նախքան կեղտաջրերը կոյուղու կոլեկտոր ուղարկելը, արտադրական կոյուղաջրերի կուտակման և մաքրման փակ տարողություններ: | 2 | ակնա-դիտական զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ.  | ||||
| 2.2. | Սպանդանոցն ունի մեկուսացված, բետոնապատ հրապարակ՝ կենդանիների արտաթորանքի և մարսողական ուղիների պարունակության հավաքման` 30 օրվանից ոչ պակաս տևողությամբ պահելու և կենսաջերմային եղանակով վնասազերծելու համար: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ.  | ||||
| 2.3. | Սպանդանոցն ունի դեպի ներս բացվող և ճանճապահպան ցանցերով պատված արտադրական շենքերի պատուհաններ: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ.  | ||||
| 2.4. | Սպանդանոցն ունի անջրաթափանց սալիկներով՝ 1.8 մ բարձրությամբ երեսապատված պատեր, քիմիապես կայուն նյութերով պատված հատակներ, իսկ շաղախով սվաղված և հարթեցված պատերի ու առաստաղների դեպքում՝ դրանք պատված են խոնավակայուն ներկերով: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.5. | Սպանդանոցն ունի կենդանիների ընդունման համար բաց կամ ծածկապատ շինություն` ապահովված ջրամատակարարման և ջրահեռացման համակարգերով: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.6. | Սպանդանոցն ունի կենդանիներ տեղափոխող մեքենաների մաքրման և սանիտարական մշակման հրապարակ: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.7. | Սպանդի կազմակերպման ընթացքում բացառվում է սպանդային մթերքի շփման հնարավորությունը հումքի և թափոնների, սպանդային կենդանիների հետ: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.8. | Սպանդի կազմակերպման ընթացքում բացառվում է առողջ կենդանիների շփման հնարավորությունը կարանտինացման ենթակա, մեկուսարան տեղափոխվող կամ սանիտարական սպանդի ենթակա կենդանիների հետ: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.9. | Սպանդի կազմակերպման ընթացքում բացառվում է կեղտաջրերի արտահոսքը սպանդի տարածքից դուրս: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.10. | Մինչև անասնաբուժական զննման ավարտն սպանդից ստացված մթերքը, բացառությամբ մաշկի, խոշոր եղջերավորների ոտքերի և ականջների, մանր եղջերավորների գլխի և ոտքերի, մնում է սպանդի արտադրամասում կամ սրահում: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.11. | Սպանդային մթերքն սպանդանոցից դուրս է բերվում անասնաբուժական ուղեկցող համապատասխան փաստաթղթի և անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության եզրակացության առկայությամբ: | 3 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.12. | Մսեղիքն անասնաբուժական զննման նախապատրաստման ժամանակ կախված է աքիլլեսյան ջլից կամ տեղավորված է սեղանին: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.13. | Անասնաբուժական զննման նախապատրաստման ժամանակ մաշկի զննումից առաջ ներքին օրգաններն անջատվում են մսեղիքից: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.14. | Հետսպանդային զննման ընթացքում շոշափվում ու կտրվում են մսեղիքը և ներքին օրգանները: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.15. | Հետսպանդային զննման ընթացքում կատարվում է նմուշառում: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.16. | Հետսպանդային զննման ընթացքում ուսումնասիրվում են ներքին օրգանների արտաքին մակերեսները՝ ուշադրություն դարձնելով կենդանիների կարանտինային, հատուկ վտանգավոր վարակիչ հիվանդությունների կամ Կենդանիների առողջության համաշխարհային կազմակերպության կողմից սահմանված ցանկում ընդգրկված հիվանդությունների հայտնաբերմանը: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.17. | Իրականացվում է 6 շաբաթականից բարձր հասակի խոշոր եղջերավոր կենդանիների և խոզերի մեջ ցիստիցերկոզի բացահայտման նպատակով կատարվող հետսպանդային զննում: | 2 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.18. | Զննվում է տրիխինելոզի նկատմամբ զգայուն կենդանիների մսեղիքը: | 2 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.19. | Բրուցելյոզի ախտորոշման թեստի նկատմամբ դրական կամ կասկածելի հակազդած կենդանիներն առանձին են սպանդի ենթարկվում: | 2 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.20. | Տուբերկուլինի նկատմամբ դրական կամ կասկածելի հակազդած կենդանիներն առանձին են սպանդի ենթարկվում: | 2 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.21. | Սպանդն իրականացվում է սպանդային սրահում կամ մասնաշենքում՝ ըստ կենդանատեսակների, հերթափոխներով: | 2 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.22. | Ապահովված են սպանդի կազմակերպման գործընթացում առողջ կենդանիների՝ կարանտինացման ենթակա, մեկուսարան տեղափոխվող կամ սանիտարական սպանդի ենթակա կենդանիների հետ շփման հնարավորության բացառմանը ներկայացվող պահանջները: | 2 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.23. | Սպանդից առաջ սպանդային կենդանիները ենթարկվում են շշմեցման` էլեկտրական հոսանքով: | 2 | ակնա-դիտական զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.24. | Սպանդանոցում առկա են տավարի համար անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության օրգանոլեպտիկ զննման հոսքագծի տեղեր: | 1 | ակնա-դիտական զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.25. | Սպանդանոցում առկա են ոչխարի համար անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության օրգանոլեպտիկ զննման հոսքագծի տեղեր: | 1 | ակնա-դիտական զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.26. | Սպանդանոցում առկա են խոզի համար անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության օրգանոլեպտիկ զննման հոսքագծի տեղեր: | 1 | ակնա-դիտական զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.27. | Սպանդանոցում առկա են թռչունների համար անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության օրգանոլեպտիկ զննման հոսքագծի տեղեր: | 1 | ակնա-դիտական զննում | ՀՀ կառավարության 2006 թ. | ||||
| 2.28. | Մսի դրոշմակնքման համար օգտագործվում են Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված անասնաբուժական դրոշմակնիքներ: | 3 | ակնա-դիտական զննում | ՀՀ կառավարության 2017 թ. | ||||
| 2.29. | Սպանդանոցային ծագում ունեցող մթերքը և հումքը տեղափոխող փոխադրամիջոցն ունի սանիտարական անձնագիր: | 5 | փաստա-թղթային զննում | «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի 16-րդ հոդվածի 4-րդ մաս | ||||
| 2.30. | Սանիտարական անձնագիրը ժամկետի մեջ է: | 2 | փաստա-թղթային զննում | ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարության սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայության պետի 2017 թ. մարտի 14-ի N 85-Ն հրամանի 12-րդ կետ | ||||
| 3. | ՄՍԻ, ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ, ՀՈՒՄՔԻ ՎԱՐԱԿԱԶԵՐԾՈՒՄԸ ԵՎ ՈՉՆՉԱՑՈՒՄԸ | |||||||
| 3.1. | Միսը, մսամթերքը վարակազերծվում են եփելու միջոցով՝ առնվազն 1000 C ջերմաստիճանի պայմաններում: | 4 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2004 թ. մարտի 31-ի | ||||
| 3.2. | Խոզի միսը վարակազերծման նպատակով սառեցվում է` ջերմաստիճանը հասցնելով մսի խորքում մինչև -100 C-ի, խցիկում հետագա պահման պայմանով` 10 օրվա ընթացքում` -120 C-ից ոչ ավելի ջերմության պայմաններում կամ ջերմաստիճանը հասցվել է մսի խորքում -120 C-ից ոչ ավելի ջերմաստիճանի, խցիկում հետագա պահպանման պայմանով` 4 օրվա ընթացքում` -130 C-ից ոչ ավելի ջերմության պայմաններում: | 4 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2004 թ. | ||||
| 3.3. | Տավարի միսը վարակազերծման նպատակով սառեցվում է` ջերմաստիճանը հասցնելով մսի խորքում -120 C-ից ոչ ավելի ջերմաստիճանի, առանց հետագա պահպանման, կամ հասցնելով մսի խորքում -60 C-ից ոչ ավելի ջերմաստիճանի, բայց հետագայում խցիկում պահելով -90 C-ից ոչ ավելի ջերմաստիճանում` առնվազն 24 ժամ: | 3 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2004 թ. | ||||
| 3.4. | Սառեցմամբ վարակազերծված տավարի միսն ուղարկվում է վերամշակման` ֆարշային երշիկներ (այդ թվում` նաև լիվերային) կամ ֆարշային պահածոներ պատրաստելու համար: | 4 | ակնա-դիտական և փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2004 թ. մարտի 31-ի  | ||||
| 3.5. | Իրականացվում է անկած կենդանիների անասնաբուժական կոնֆիսկանտների (կենդանիների մորթից գոյացած հումք և մթերք, որոնք անասնաբուժասանիտարական փորձաքննությամբ ճանաչվել են սննդի համար ոչ պիտանի) ոչնչացում՝ այրման կամ բիոթերմիկ հորերում թաղման միջոցով: | 4 | ակնա-դիտական և փաստա- | ՀՀ կառավարության 2004 թ. մարտի 31-ի | ||||
| 3.6. | Իրականացվում է տուբերկուլյոզով, բրուցելյոզով, լիստերիոզով, լեյկոզով, խոզերի ժանտախտով, կարմրախտով, Աուեսկի հիվանդությամբ, ատրոֆիկ ռինիտով հիվանդ կամ հիվանդություններով վարակվածությամբ կասկածվող կենդանիների սպանդից հավաքված արյան վերամշակում բարձր ջերմաստիճանով՝ 800 C, անասնակերի ստացման համար: | 4 | ակնա- | ՀՀ կառավարության 2006 թ. հունիսի 29-ի | ||||
| 4. | ԱՇԽԱՏՈՂՆԵՐԻ ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՆ | |||||||
| 4.1. | Սննդի հետ անմիջականորեն շփվող, այդ աշխատանքներում ներգրավված անձնակազմը ենթարկվել է նախնական և պարբերական բժշկական զննությունների և ունի սանիտարական գրքույկ: | 4 | փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարության 2003 թ. մարտի 27-ի | ||||
| 
 | »: | 
| Հայաստանի Հանրապետության | Վ. Ստեփանյան | 
| Հավելված N 3 | 
| «Հավելված N 9 | 
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅՈՒՆ
Ս Տ ՈՒ Գ Ա Թ Ե Ր Թ N
ՁԿՆԱԲՈՒԾԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ
(ՏԳՏԴ ԾԱԾԿԱԳԻՐ` 03.2)
(կիրառվում է պատշաճ հիգիենիկ ու արտադրական գործելակարգի և վտանգի վերլուծության ու հսկման կրիտիկական կետերի (ՎՎՀԿԿ) համակարգ չներդրած տնտեսավարող սուբյեկտների դեպքում)
____ ___________20 թ.
| ______________________________ (ստորաբաժանման անվանումը) | ___________ (գտնվելու վայրը) | ____________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | |||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
|  | ____________________ (անձնական ծածկագիրը) | ______________ (պաշտոնը) | ___________________________________ (ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ||||||||
| Ստուգման սկիզբը՝ _______________ (տարեթիվը, ամիսը, ամսաթիվը) | ավարտը՝ ____________________________ (տարեթիվը, ամիսը, ամսաթիվը) | ||||||||||
| Ստուգման հիմքը` ____________________________________________________________ (ստուգման տարեկան ծրագիրը, դիմում-բողոքը և այլն) | |||||||||||
| ______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի անվանումը) |  | ||||||||||
| (ՀՎՀՀ) | |||||||||||
| _______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի գտնվելու վայրը, կոնտակտային տվյալները) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| _______________________________________________ (տնտեսավարող սուբյեկտի ղեկավարի կամ լիազորված անձի ազգանունը, անունը, հայրանունը) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| ______________________________________________ (ստուգվող օբյեկտի անվանումը, գտնվելու վայրը, կոնտակտային տվյալները) | ______________________________ (հեռախոսահամարը (ֆաքսը), էլ. հասցեն) | ||||||||||
| ______________________________________________ | ______________________________ | ||||||||||
| Ստուգման հրամանի համարը` ____________ ամսաթիվը` ____________________________ Ստուգման նպատակը (ընդգրկված հարցերի համարները)` _____________________________ | |||||||||||
| Տեղեկատվական բնույթի հարցեր | ||
| NN | Հարցը | Պատասխանը | 
| 1. | Ձկնաբուծական տնտեսության՝ ձկների աճեցման, բուծման գործառույթներում ընդգրկված և ձկնամթերքի հետ շփում ունեցող աշխատող անձանց թիվը | |
| 2. | Ձկնաբուծական տնտեսությունում բուծվող, աճեցվող, պահվող ձկների տեսակները | |
| 3. | Ձկնաբուծական տնտեսությունում պահվող խեցգետնի տեսակները | |
| 4. | Ձկնաբուծական տնտեսությունում արտադրամասի առկայությունը (արտադրվող մթերքները՝ պաղեցված ձուկ, սառեցված ձուկ, ապխտած ձուկ, խավիար, վերամշակված խեցգետին) | |
| 5. | Նպատակային շուկան` ազգային, մարզային, տեղական շուկաներ (նշել, թե որ շուկայում է արտադրանքն իրացվում) | |
| Վերահսկողական բնույթի հարցեր | ||||||||
| NN | Հարցերը | Այո | Ոչ | Չ/Պ | Կշիռը | Ստուգման եղանակը | Նորմատիվ ակտի համարը | Մեկնաբանու-թյուններ | 
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 
| 1. | ՏՆՏԵՍԱՎԱՐՈՂՆԵՐԻ ՊԱՐՏԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ | |||||||
| 1.1. | Ձկների խոցային համախտանիշի առաջացման վտանգի, հիվանդացության կամ անկման դեպքում անհապաղ ծանուցվում է լիազոր մարմնին: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնաբուժու-թյան մասին»  | ||||
| 1.2. | Հակաանասնահամաճարակային միջոցառումների և անասնաբուժական գործունեության վերաբերյալ հաշվետվություն ներկայացվում է լիազոր մարմին: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնաբուժու-թյան մասին»  | ||||
| 1.3. | Ձկների բուժման նպատակով կիրառվում են անհրաժեշտ անասնաբուժական դեղամիջոցներ և անասնաբուժական միջոցներ՝ պահպանելով դրանց օգտագործման պահանջները: | 3 | ակնա- | «Անասնաբուժու-թյան մասին»  | ||||
| 1.4. | Ձկների վարակիչ հիվանդությունների կանխարգելման ու վերացման միջոցառումների իրականացման ժամանակ օգտագործվել են ՀՀ տարածքում պետական գրանցում ստացած անասնաբուժական դեղամիջոցներ: | 3 | փաստա-թղթային զննում | «Անասնա-բուժության | ||||
| 2. | ԱՇԽԱՏՈՂՆԵՐԻ ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՆ | |||||||
| 2.1. | Սննդի հետ անմիջականորեն շփվող անձնակազմը ենթարկվել է նախնական ու պարբերական բժշկական զննությունների և ունի սանիտարական գրքույկ: | 3 | փաստա-թղթային զննում | ՀՀ կառավարու-թյան 2003 թ. մարտի 27-ի | ||||
| 
 | »: | 
| Հայաստանի Հանրապետության | Վ. Ստեփանյան | 
 
                